google reklam yönetimi
  • 22 Şubat 2024
  • Ömer AKGÜL
  • 0

Google Reklam Yönetimi, işletmelerin birçok ürün ya da hizmetini geniş arama ağlarında etkileyici ve başarılı bir şekilde tüketicilerine sunabilmesini sağlayan çevrimiçi reklamcılık platformu Google Ads (eski adıyla Google Adwords) hesaplarının profesyonel olarak yönetilmesidir.

Google Reklamları Nedir?

Google Ads, işletmelerin sunduğu ürün ve hizmetlerle ilgilenen kitlelere ulaşmak için çevrimiçi reklamlar oluşturmasına imkan tanıyan Google’ın çevrimiçi reklamcılık platformudur. Google Ads, tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığıyla çalışır, yani bir ziyaretçi reklamınızı her tıkladığında ödeme yapmanız gerekmektedir.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Google Ads, bir açık artırma sistemine bağlı olarak çalışmaktadır. Bir kullanıcı arama motoruna bir sorgu yazdığında Google, reklam veren havuzunu inceler ve bir açık artırma olup olmayacağına karar verir. Google’ın kullanıcının arama sorgusuyla alakalı olduğuna karar verdiği bir anahtar kelime için birden fazla reklam veren teklif veriyorsa, otomatik olarak bir açık artırma tetiklenir.

Reklam verenler arama sorgularına değil anahtar kelimelere teklif verir. Ne kadar harcamak istediklerine karar verirler ve daha sonra reklamlarla ve ilgili açılış sayfalarıyla eşleştirilen anahtar kelime grupları oluşturma yetkisine sahiptirler.

Google, reklam veren hesabında yer alan ve en alakalı gördüğü anahtar kelimeyi, belirli reklamla birlikte reklam veren tarafından belirlenen maksimum teklifle açık artırmaya tabi tutar ve kullanıcının gördüğü şey budur.

Google Reklam Yönetimi Nasıl Yapılır?

1. Google Ads Hesap Yapısı Oluşturması

Bir kampanya oluşturulduğunda, kampanyanın konusu veya odağı ile koordineli bir dizi reklam grubu oluşturulması önemlidir. Kampanyalar eşleşmeyen reklam grupları ve anahtar kelimelerle oluşturulursa, reklam kampanyalarının performansı düşürebilir ve maliyetleri artırabilir. Bunun nedeni kampanyaların; reklamların, anahtar kelimelerin ve açılış sayfalarının alaka düzeyini ve kalitesini derecelendiren bir kalite puanı almasıdır.

2. Rakip Stratejilerinin Araştırılması

İşletme rakipleri araştırılmadan bir reklam kampanyası oluşturulup başlatılabilirken, PPC (Tıklama Başına Ödeme) uzmanları bunu önermez. Rakip araştırmasını atlamak, mevcut stratejinin başarılı olmasına yardımcı olmaz. Bunun yerine reklam performansına zarar verir. Dolayısıyla potansiyel müşteri, gelir ve reklam harcaması kaybına neden olur.

3. Kampanya Hedefi ve Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Hesap yapısı ana hatlarıyla belirlendikten sonra hedef kitle ve kampanya hedeflerinin düşünülmesi çok önemlidir.

Kampanya hedefleri (satışları artırmak gibi) ile hedef kitle (örneğin ayakkabı araştıran kullanıcılar) arasındaki uyumsuzluk, kampanyanızın başarısız olmasına neden olabilir. Kampanya hedefleri ve hedef kitleyi değerlendirmek için zaman ayrılması ve ardından bu bilgilerin kampanya hedeflerine uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

4. Reklamların ve Açılış Sayfalarının Oluşturulması

Çevrimiçi reklamcılıkta , açılış sayfaları dönüşümleri artırmada önemli bir rol oynar. Bir kullanıcı herhangi bir reklamı tıkladığında, ürünleri veya hizmetleri keşfedebileceği, işletmenin hakkında bilgi edinebileceği ve satın alma gerçekleştirebileceği açılış sayfasına yönlendirilir. Reklamlarla tam olarak koordine olmayan bir açılış sayfası, reklam kampanyasına çeşitli şekillerde zarar verebilir. Reklam metninde yayınlanmadığı için gösterimler azalabilir, maliyetler artabilir ve dönüşümler azalabilir.

5. Tekliflerin Optimize Edilmesi

Reklam tekliflerini yönetmek için Google Ads’e güvenilebilir. Ancak manuel teklif yönetimi gibi bir yaklaşım benimsemek reklam harcamalarının kontrol altında tutulmasına imkan sağlar. Bu durum, Google Ads yönetiminin zaman alıcı bir parçasıdır fakat bütçe kontrolü açısından daha mantıklı bir yaklaşımdır.

A/B Testlerinin Uygulanması

A/B testleri, Google Ads yönetiminin bir diğer kritik parçasıdır. Reklam yönetiminin diğer tüm bileşenleri gibi zaman ve özveri gerektirir. İşletme için büyük bir getiri sağlayabilir. En iyi sonuçlar için bir A/B testi uygulanması önemli bir faktördür. Bu yaklaşım, kampanya hakkında sürekli olarak veri ve öngörü toplanmasıyla birlikte ayrıca kampanya performansının ve yatırım getirisinin iyileştirilmesine olanak tanır.

Ceon Metrics olarak deneyimli ve profesyonel ekibimizle Google Reklam Yönetimi konusunda mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için tüm aşamalarda sizlere destek oluyoruz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.